Публикувано Коментирай

Хлябъ

Хлябъ

    Рецептата за хлябъ е известна на човечеството още от неолита. Интересното е, че приготвянето на хляб за много нации почти не се е променило оттогава. Печенето на хляб е едновременно просто и предизвикателно. Всеки знае как да пече хляб, как се прави хляб, но не всеки може да получи наистина  вкусен бял хляб. Рецептата е проста – той трябва да бъде направен от добро брашно и с много старание!

   Всеки народ има свои  рецепти за печене на хляб. Рецептата за хляб е навсякъде еднаква, основаваща се на две основни ссътавки – брашно и вода. Това е най-простата рецепта за хляб: омесвате брашно с вода – след което го изпичате. Брашното може да бъде различно по вид. Най-популярно е пшеничното брашно, но популярно също е и  ръженото брашно, царевичното брашно, а също така се прави и пшенично-ръжен хляб. За да стане хлябът пухкав, тестото е необходимо да втасва. Най-често за това се използват дрожди, или т.нар. – мая. Хлябът без мая е по-труден за приготвяне, но се счита за по-здравословен.

   Хлябът без дрожди може да се приготви по два начина: с помощта на закваска или с газирана вода. Рецептата за хляб със закваска е стара и отнема повече време. Хлябът без квас се прави от пшеничен зародиш или хмел. Хлябът може да съдържа различни съставки, най-често се добавят семена.

   Нашите баби и прабаби са знаели как да пекат хляб, но много от нас днес са загубили знанията за това. Не е нужно да завършите кулинарен колеж, за да знаете как да печете хляб. Домашният хляб е най-вкусният. Приготвянето му  у дома не е толкова трудно.

   Рецептата за домашен хляб може да включва  както хлебна мая, така и закваска. Добавете ядки, сушени плодове, подправки и билки към тестото по ваш избор. Домашният хляб може да се пече във фурна или специална машина за хляб. Домашен хляб във фурната може да направи буквално всеки. Тестото за хляб трябва да престои 10 до 15 часа на топло място. Хлябът се пече във фурната на 180-250 градуса. След час и половина той ще бъде готов.

Записване за новини и оферти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *