Публикувано Коментирай

Глутенът – всичко, което трябва да знаете за глутена и защо не е толкова вреден, колкото си мислите.

Joey Tribbiani would be a very different character if he hadnt eaten gluten. NBC | Глутенът - всичко, което трябва да знаете за глутена и защо не е толкова вреден, колкото си мислите.

Глутенът се превърна в гореща тема в общностите за отслабване, но много хора не знаят какво точно е глутенът.

По същество глутенът е протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика и ръжта. Придава на тестото характерна разтегливост и спомага за придаване на структура на хляба.

Когато мислите за глутен в съзнанието Ви изникват храни като пица, тестени изделия и хляб. Но повечето хора освен да знаят неясната му връзка с въглехидратите, не разбират какво точно е глутенът.

Въпреки стабилната си роля в нашия речник, свързан с храните, много хора са склонни да объркват глутена с пшеницата или остават несигурни за ролята му в питателната диета.

Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика и ръжта.Той се съдържа и в древни пшенични култури като лимец и зърна и съставки, направени от тези видове зърна –  малц например. Така че, освен асоциирането на глутена с въглехидрати, важно е да запомним, че глутенът е нещо повече от паста и хляб.

Глутенът е протеинът, който придава на тестото характерната разтегливост и спомага за придаването на перфектната структура на хляба. Пшеницата е зърно, а глутенът е протеин, който се намира в пшеницата и други зърнени храни, свързани с пшеницата.

Целиакията или глутенова ентеропатия е тежка автоимунна реакция в отговор на консумацията на глутен.  Често се бърка с алергия към пшеница или глутеновата непоносимост. И хората с целиакия и тези с алергии към пшеницата трябва да избягват подобни храни, но те биха имали различни реакции.

Хората, които страдат от алергия към пшеница, вероятно ще изпитат типични алергични реакции – симптоми като подуване, копривна треска и затруднено дишане. Целиакия е до голяма степен стомашно-чревна. Може да причини диария, подуване на корема, умора, недохранване и увреждане на лигавицата на червата, с потенциал да повреди тънкото черво, ако не се лекува.  Преминаването на хранителна диеата без глутен е наложително за здравето на страдащите от болестта.  Хората с целиакия могат да изпитат тежки реакции и само от праха на пшенично брашно, замърсяващо храната им. Целиакията може да бъде диагностицирана с кръвен тест или биопсия.

Възможно е и просто да проявите непоносимост към глутена, тази чувствителност е по-слабо изразена и далеч не толкова сериозна.

Интересен е фактът, че много наши клиенти, след консумация от нашите изключително глутенови продукти, установяват, че нямат глутенова непоносимост. Важно е да кажем, че нашите  продукти – бял хляб, типов хляб, козунак, тесто и други тестени продукти са произведени без добавени консерванти, подобрители или оцветители.

Много често организмът ни реагира с различни симптоми при прием на храни пълни с консерванти, подобрители и оцветители. А такива храни на българския пазар не липсват. Това се дължи на дългия списък с разрешени добавки и химии за влагане при производството на хранителни суровини и продукти.

Много малко хора не могат да приемат глутен, а изклюването му от храненето е ненужно и може да ни причини тежки проблеми.

Едва 1% от хората в световен мащаб трябва да избягват глутена, но безглутеновите прищявки и диети набират популярност през годините като част от манията за отслабване и здраве. А изобилие от доказателства показват, че това може да е неоснователно решение. 

Глутенът е лош за вас само ако имате целиакия, алергия към пшеница или непоносимост към глутен, което се наблюдава при много малък процент от населението на земята. Ако имате съмнения, потърсете диетолог или гастроентеролог, за да получите окончателно мнение.

Не само е излишно преминаването на безглутенова диета, а това може да бъде вредно и е свързано с по-висок риск от някои хронични заболявания, като диабет тип 2.

Неотдавнашно проучване на Медицинския университет от Харвард показа също, че ненужната безглутенова диета може да причини сърдечни проблеми.

Безглутеновите храни като киноа и кафяв ориз са трудни за усвояване от организма и съдържат по-малко хранителни вещества от техните глутенови колеги. Всъщност сложните въглехидрати, намиращи се в храната, съдържаща глутен, са жизненоважни за организма. Те осигуряват фибри, антиоксиданти, витамини и минерали, които са жизнено важни за нашето тялото.

Елиминирането на глутена може дори да забави метаболизма, изгаряйки по-малко калории.

В крайна сметка не трябва да забравяме, че българският народ се е изхранвал векове наред основно с хляб и глутенът е бил неизменна част от българското меню.  От еволюционна гледна точка орагнизмът на българина е много по-добре пригоден да усвоява храни с глутен, отколкото киноата и другите безглутенови нововъведения.  Най-важно е да не следваме сляпо хранителните тенденции и  да не отричаме храни и протеини, без които оцеляването на българският народ щеше да е мисията невъзможна.

Записване за новини и оферти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *